Fuglefrø med alle sanser
Sansekasse med fuglefrø.
I øjeblikket arbejder jeg med temaet fugle sammen med børnene. Temaets aktiviteter er planlagt, så vi kommer omkring alle læreplansområder. Et sjovt værktøj til området krop, sanser og bevægelse er at bruge sansekasser, som jeg har skrevet lidt om her.
Da jeg planlagde arbejdet med sansekassen, var min ide oprindeligt at lave en kasse med fuglefrø og diverse potter og pander fra legekøkkenet. Men da jeg sad og ledte efter fotos af min første sansekasse-udgave, blev jeg helt nostalgisk. Den havde pap-rør, som børnene kunne trille ting igennem, og det var noget de syntes var virkelig spændende. Min nyeste udgave er “bare” et bord med to kasser i. Mens jeg lavede lidt research på mit påsketema, faldt jeg over et billede af en sansekasse, hvor paprørene var tapet fast. Så det gik jeg i gang med i den ene af mine to plastic-kasser. Derefter dækkede jeg bunden med fuglefrø. I den anden kasse lagde jeg et lidt tykkere lag af fuglefrø, og satte derefter forskellige biler, skovle, tallerkener mm deri, så der var noget at fylde op og hælde fuglefrøene ned i.
Efter formiddagsmaden tog jeg kasserne frem og satte dem i bordet. Det var lille O´s første gang, da han kun lige er 14 måneder, men han skulle bare lige introduceres til det, så tog han selv over samme med J på 22 mdr. Først stod de og lod frøene glide gennem hænderne, som var lidt fugtige efter maden, og frøene klæbede fast. Efter lidt undersøgelser og snak om frø, kerner og nødder og om hvad fugle spiser, talte vi om at fuglemaden skulle blive i kassen.
Snart fandt de begge ud af at skovle op med plastic glas og skeer og hælde ud igen. Efter at have prøvet forskellige kombinationer, begyndte de at bevæge sig rundt om bordet og udforske lidt mere. Så blev det sjovt at skovle fra den ene kasse til den anden, og når den første var næsten tom, tilbage igen. Der var store smil og en masse “snak” imellem de to små indbyrdes, det var tydeligt ,at de havde en fælles forståelse og et fællesskab omkring deres leg. Helt af sig selv opdagede de tragt og rør, hvor man kunne hælde fuglemaden igennem. Det fik lidt fart på, og engang i mellem røg der noget på gulvet. Lille O fandt ud af, at det ikke var rart at træde på nødderne, og opdagede derefter, at han syntes, det var sjovt at kravle rundt under bordet og samle dem op i en lille skål, inden han hældte dem op i kassen igen. J gik rundt og børstede det der lå på kanten af bordet ned i kassen igen.
Hvad fik de mon ud af at lege med sansekassen? De fik stimuleret deres sansemotorik og de fik i stor stil brugt deres finmotorik og pincet-greb. De øvede øje-hånd koordination, når de forsøgte at hælde frøene i tragt og rør, alt sammen en del af området krop, sanser og bevægelse.
De lærte også noget om sammenhænge. Når hænderne er fugtige kan frøene hænge fast, og man kan børste dem af, lige som man kan med sand. Når man tømmer den ene kasse, bliver den tom og den anden fuld. Når man træder på nødder, gør det ondt, men det gør ikke ondt, hvis man træder på frø eller kerner. Det er altsammen noget, der går ind under begrebet science, under området natur, udeliv og science.
De fik øvet sprog og begreber, deltog i et fællesskab, og øvede færdigheder, der både indgår i alsidig personlig udvikling og social udvikling.
50 minutters leg og læring blev det til, inden de mistede interessen. Jeg fik ryddet hurtigt væk, så vi kunne få flyverdragterne på og komme ud og nyde solskinsvejret også.