Fastelavn
I Danmark har vi tradition for at fejre fastelavn, og det gør vi selvfølgelig også her i huset. Det er en fantastisk lejlighed til at arbejde med læreplanstemaet kultur, æstetik og fællesskab.
Jeg har netop planlagt de næste par uger med børnene, og har i min planlægning af temaet sørget for gentagelser, så børnene har mulighed for at få flere ord på. Vi arbejder med kultur-temaet, men kommer selvfølgelig også omkring andre læreplanstemaer, da det hele ofte hænger sammen.
Fastelavnsris.
I løbet af de kommende uger skal vi blandt andet lave fastelavnsris. Vi går en tur i området og finder grene til fastelavnsriset, og her får vi mulighed for både at arbejde med grov-motorik (krop, sanser og bevægelse) og udeliv (natur, udeliv og science). Det sidste blandt andet når vi ser på grenene, om der er knopper på dem, og om de springer ud, når de har stået i vand et stykke tid.
Der skal selvfølgelig også hænges pynt på risene, og her kommer vi til at arbejde med kultur-temaet. Planen er, at vi laver en kat vha håndaftryk. Det kan alle være med til på et eller andet plan uanset alder. Derudover har jeg nogle kartonmasker, som vi kan tegne på og dekorere med fjer og glimmer. Det er en oplagt mulighed for at dyrke fællesskabet og tale om farver. Har vi tid til mere finder vi på noget. Alt sætter vi i snor og hænger i riset.
Sange og bøger.
For at støtte det kreative arbejde med temaet, vil vi synge fastelavnssangen: kan du gætte hvem jeg er. Den kan varieres i det uendelige. Vi synger for eksempel: for jeg har fået striber på… og taler så efter verset om hvem af børnene der har striber på i dag. Efter et par dage udvider vi måske til dyrene. Hvilke dyr kender vi, der har striber på? Prikker? Er gule? Grønne? Igen en oplagt mulighed til at tale om farver, og her udvider vi nu også med figurer.
På legeværelset har jeg en sprog-væg. Det er en lile del af væggen, hvor vi hænger vores kreative udfoldelser, billeder, rim og remser – ja, alt hvad der kan være spændende og sætter snakken i gang med børnene. Her har jeg netop sat en kopi op fra henholdsvis Lotte Sallings, Halfdan Rasmussens og fra Carl Lunds bøger, som du kan finde i boglisten forneden. I løbet af de næste par uger kommer mere til, efterhånden som vi får lavet lidt forskelligt.
Udklædning.
Fantasien sættes også i gang på andre måder i disse uger. Jeg har været så heldig at finde denne bog af Sigurd Barret på et loppemarked. Den handler om at klæde sig ud og om farver, og så har jeg en hel skuffe med udklædningstøj. Noget har jeg fået foræret af tidligere børn i gave, noget har jeg selv købt. Kapperne er rigtig gode, fordi de er nemme at tage af og på. Vi kan sammen klæde os ud, lege dyr og endnu engang få sat ord på det hele.
Temaet afsluttes selvfølgelig på passende vis med fastelavnfest i legestuen. Vi klæder os ud, slår på tønden, som vi i år står for at dekorere hjemmefra og slutter af med frokost og en lækker, lille fastelavnsbolle.
Læring i forløbet:
I forløbet her har vi været inde over forskellige læreplanstemaer og forskellige former for læring. Vi har grov-motorikken med ud på tur og i vores dyre-lege og både sanse- og fin-motorikken øves, når vi laver vores ophæng til fastelavnsriset. Der er social læring i at være sammen i et fællesskab, når vi synger og læser. Når vi taler om bogen er børnene nødt til at vente på tur og når vi synger sange, der opfordrer børnene til at bidrage, øver de også at give plads til hinanden, lytte til hinanden og de øver sig i impulskontrol. De får brugt deres fantasi og stimuleret sproget, de lærer noget om vores kultur og de er med til at skabe noget, der har en æstetisk kvalitet. Og allervigtigst for mig – vi har de sjovt imens.
Jeg håber, du har fået lidt inspiration til, hvordan du kan bruge fastelavn til arbejdet med læreplanstemaer. Alt kan varieres på uendeligt mange måder, kun fantasien sætter grænser.
Bogliste:
Barrett, Sigurd og Tove Krebs lange: Bjørnen Bjørn klæder sig ud. Dr, 2009
Lund, Carl: Vilde dyr I zoo. Clematis, 1998
Rasmussen, Halfdan: Halfdans ABC. Forlaget Carlsen, 1998
Salling, Lotte: Krible krable rim for de små. Forlaget Carlsen, 2014