Fugle og Forår
Jeg giver op. Til trods for at det stadig er februar måned, og dermed traditionelt set vinter, har jeg kastet mig over foråret og dets temaer. I løbet af de næste tre måneders tid vil jeg arbejde ud fra følgende temaer: fugle, påske og have-liv. De første fire uger kommer til at dreje sig om fugle.
I dag startede vi blidt op med en gåtur i det gode vejr. Vi så på fugle, spottede fuglereder i de store træer, lyttede til de forskelllige fuglelyde, og sluttede af med en tur gennem den store gang på skolen, hvor de har alle de udstoppede dyr. Der kunne vi beundre den store variation af fugle – og der var også en fugle-edderkop, som ældste-drengen på knap to år var meget imponeret over.
Efter turen fik jeg styr på vores sprog-væg. Der er kommet et par af Lotte Sallings rim og remser op, en fuglerede med en lille fugleunge af karton som vi vil lave, og billeder af forskellige fugle, der er almindelige heromkring. På hvert billede er der en lille post-it med informationer om fuglen, så jeg selv kan huske det. Sprogvæggen vil blandt andet blive støttet af bogen ´Nest´ af Jorey Hurley, og diverse fuglesange, som ´jeg er en lille undulat´, ´hør den lille stær´ og ´jeg ved en lærkerede´.
Kreative aktiviteter.
I løbet af de fire uger har jeg planlagt flere forskellige kreative aktiviteter, så vi kan komme omkring temaet kultur, æstetik og fællesskab. Vi vil lave et håndaftryk , som vi laver til en fugl, vi vil male på akvarelpapir med fjer, lave den førnævnte fuglerede i karton og man kunne også lave en regnorm af wc-ruller.
Sansekasser.
Sansekasser er også sjove at lege med, men kan være lidt vanskelige at styre, hvis man har mange små. Mine to små er nu begge fyldt et år, så planen er at jeg laver to udgaver.
Rent praktisk består min sansekasse af bordet Flisat fra Ikea med to plastickasser sat i. Det har en god højde og kasserne er nemme at gøre rene bagefter.
Den ene dag vil jeg lave en sansekasse med fuglefrø i forskellige størrelser. Jeg vil lægge kopper, skeer, gafler og hvad jeg ellers kan finde i kassen, og så kan børnene eksperimentere på livet løs. Fuglefrøene kan så genbruges, når vi blander frøene med smeltet palmin og smører det på æbler, som vi kan hænge op til fuglene.
Den anden dag kræver lidt mere forberedelse. Jeg vil samle forskellige materialer ind til at opbygge fuglereder af, og lægge dem klar i kassen. Ideen er at vi sammen hjælper hinanden med at bygge små fuglereder, indtil børnene mister interessen og legen går over i noget andet.
Fælles leg.
Leg skal der også til, og hvis vi kan lære noget imens, er det jo helt fantastisk. Jeg har planlagt at lave en stor fuglerede ud af nogle papkasser, tæpper og andet, så vi kan lege små fugleunger i reden. Mon ikke mor-fuglen så kommer med nogle lækre orme til de små fugleunger :-).
Pappet kan også bruges til at lave fuglevinger, der passer til børnenes arme. Det er nok for meget at håbe, at blæsevejret er blæst af for i år, så planen er, at vi tager dem med ud i blæsevejr, tager dem på og mærker hvordan vinden tager fat i fuglenes vinger, når de skal flyve.
En anden måde at få noget bevægelse ind i legen er at bruge de her fuglekort, jeg har fundet på nettet. Man kan jo selv finde på flere hvis man har lyst.
Fugle-bingo
Vi skal selvfølgelig også ud at se på fuglene og se om vi kan genkende nogen af dem. Til det kan vi lave en lille fuglekikkert, som børnene kan have med på safari, eller når vi skal ud på fuglebingo. Hvis du kigger på nettet kan du finde mange plader til naturbingo du kan printe ud. Jeg har tænkt mig at erstatte nogle af billederne med fugle og ting/dyr som fuglene spiser – voila, fuglebingo.
Læring med fugletemaet.
Vi kommer igennem alle læreplanstemaerne i løbet af temaet om fugle.
Alsidig personlig udvikling og social udvikling er dækket ind via de mange fællesaktiviteter vi laver. Børnene lærer nye ord og at deltage i samtalen blandt andet ved hjælp af rim og remser, sange og samtale om sprogvæggen. Krop, sanser og bevægelse stimuleres både på vores ture ud i naturen, men også rent sansemotorisk, når vi laver kreative ting eller leger med sansekasser.
Natur, udeliv og science kommer vi omkring, når vi lærer om fuglene, prøver vingerne af og går på bingo-tur.
Kultur, æstetik og fællesskab er vi omkring både i vores kreative opgaver, men også når vi læser, synger og leger sammen.
Fugle er et utroligt alsidigt tema. Vi har mange ting, vi kan lave, og er vejret helt fantastisk, kan en del af tingene foregå udenfor. Og skulle vi en dsgf få lsyt til at tage på udflugt, kan vi vælge mellem et utal af steder at tage hen, og stadig snakke fugle.
Jeg håber, jeg har inspireret dig til nole spændende ting du kan foretage dig med børnene. Har du ideer til flere fugle-lege er du velkommen til at tilføje en kommentar.