Kultur, æstetik og fællesskab

Kultur, æstetik og fællesskab

Sharing is caring!

I læreplanstemaet kultur, æstetik og fællesskab deler man fokus op i to områder. Kultur i forbindelse med æstetik, altså det jeg vil kalde hverdagskunst, og kultur i forbindelse med fællesskab, altså den kultur vi har med hinanden. Det sidste handler om den måde vi er sammen på, både i samfundet og hjemme i nærmiljøet, som er familien og dagplejen.

Kultur og æstetik
I denne del handler det om at “aktivere børn sanser og følelser” gennem hverdagskunsten. Gennem bøger, musik, scenekunst og kreative aktiviteter skal børnene have mulighed for at sanse noget nyt, som måske sætter følelser i gang, som de ellers har svært ved at sætte ord på.
De skal støttes i og have mulighed for at skabe noget selv. På den måde bliver de opfordret til at eksperimentere, undersøge og bruge materialer på en anden måde en man normalt gør. De skal have ro til at fordybe sig, og selv have mulighed for at gå på opdagelse i litteratur, musik og så videre.

Hvordan gør vi det i praksis?

Jeg tror, vi alle synger og læser med vores børn, og mon ikke vi også alle sammen laver noget kreativt med dem. Så er vi allerede kommet et langt stykke af vejen. Herunder kan du se lidt om, hvordan jeg arbejder med de forskellige dele af temaet og måske få lidt inspiration.

Her i huset læser vi mange bøger, og bruger dem som udgangspunkt – eller indgangspunkt, om du vil – til mange aktiviteter og emner. Jeg har altid bøger tilgængelige for børnene, så de selv kan gå på opdagelse i dem, og bøgerne kører i en rotation, så der hele tiden er nogle, der føles nye på hylden. Du kan læse mere om det i mit opslag her: Min Boghylde


Vi har et bord-dukkespil med bukke bruse, som jeg spiller for børnene. De elsker den historie, og får efterfølgende selv lov til at lege med dukkespillet, og bliver dermed den udøvende part. Vi kan også finde på at lege historien, både inde på legeværelset, men også på ture, hvis vi finder noget, der minder børnene om en bro. Hvis det passer ind i børnegruppen er vi somme tider taget til en teaterforestilling for børn inde i byen.


Vi laver kreative ting, for eksempel i forbindelse med tema-arbejdet. Du kan blandt andet læse mere om tema-arbejde baseret på en bog her: One Snowy Night.


Vi synger fagtesange, vi danser til god musik, og hører også stille musik, blandt andet når børnene sidder og tegner. Vi deltager i sognegårdens musikarrangementer, og af og til er vi taget til en lille musik-oplevelse med bla Michael Bak, så børnene også oplever musikken i et større perspektiv.


Vi maler med forskellige materialer såsom kastanjer, fjer og æbler, og en sjælden gang er vi taget på tur til Kunsten, vores lokale kunstmuseum. Min oplevelse er, at det fungerer bedst med de større børn. Den ene gang tog jeg derud i en skoleferie med kun mine to ældste børn. Der var masser af oplevelser i børnehøjde, og vi kunne tale om malerierne og hvad børnene så på dem. Det var en skøn tur.

Kultur og fællesskab
Denne del handler om måden vi er sammen på. Børnene skal have mulighed for at “skabe deres egen mening med dagen”, altså selv at vælge hvad de vil interessere sig for. Men samtidig skal kunne indgå i et fællesskab, hvor de lærer at have forståelse for andres værdier og meninger. De skal opleve, at deres meninger bliver taget alvorligt og er en del af de beslutninger, der tages. De skal dermed lære nogle grundlæggende demokratiske værdier.

Hvordan gør vi det i praksis?
Her i huset har vi nogle værdier, en måde at være sammen på, som måske er forskellig fra din. Vi sidder sammen om bordet og taler om dagen, mens vi spiser. Alle bliver inddraget i samtalen og vi venter på hinanden. Ja tak og nej tak bliver hurtigt en vane, som er god at have med videre i livet. Vi griner og har det sjovt. Nogle gange hører vi en sang, som vi kommer til at tale om. Hos dig er det måske anderledes. Måske synger i en sang, inden i spiser. Måske går i fra bordet efterhånden som i er færdige. Vi har en kultur, i har en anden.

Vi har også en fælles kultur. Den kommer blandt andet til udtryk i de demokratiske værdier, men også i de højtider vi fejrer. Så når du laver juleting med børnene, eller arbejder med fastelavn, påske og så videre, så arbejder i med vores fælles kultur. Du kan læse lidt om, hvordan jeg for eksempel arbejder med fastelavn her. Vi har en lokal kultur i vores by med et lille børnekarneval for byens institutioner hvert år i forbindelse med byfesten. Der går vi med i optoget og slutter af med kaffe og kage på medbragte tæpper ved optogets afslutning.

Den demokratiske kultur, som er så grundlæggende for Danmark, kan føles svær at arbejde med, når man har med børn i alderen 0-2 at gøre. De er jo ikke gamle nok til at bestemme selv. Men i det små arbejder vi med det hele tiden alligevel, når vi beder børnene tage stilling til noget eller tage del i en beslutning. Det kan sagtens omhandle små dagligdags og nærværende ting som hvilken af rugbrødsmadderne på tallerkenen barnet kunne tænke sig, hvilken sang vi skal synge eller hvor vi skal gå hen på gåturen. Hvis børnene ikke er enige, så hører vi alles mening og hjælper dem med at lave en fælles beslutning ud fra det.

Kultur er til stede i vores hverdag, altid og hele tiden. Nogle gange arbejder vi bevidst med den, andre gange er den skjult i det vi altid gør. Det er et spændende emne at arbejde bevidst med, og jeg håber, mit indlæg har sat nogle tanker i gang omkring din kultur.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *