Sansekasser

Sansekasser

Sharing is caring!

Sansekasser
Sansekasser er fantastiske til mange ting, især om vinteren, hvor det ikke altid er til at opholde sig udenfor ret lang tid af gangen. Jeg har, når vi har været så heldige at have sne, haft for vane at bruge en dag på at lege med sne indenfor med børnene. Kassen er blevet fyldt op med sne, og så har vi leget og eksperimenteret til den enten smeltede eller børnene mistede interessen. Tro mig, nogen kunne blive ved – længe.

Hvad er en sansekasse
En sansekasse kan være alt fra en opvaskebalje på et flisegulv eller en voksdug, til fine borde købt specielt til formålet. Jeg startede med en plastic kasse til opbevaring af ting under sengen. Med tiden lavede jeg et pap-stativ af store papkasser, så den kom op i højden. Fordelen ved kasserne var at de var fleksible og jeg kunne skære huller i og sætte rør igennem. Det var spændende for børnene, når noget blev puttet i den ene side, men trillede ud på den anden. Da Ikea så kom frem med deres Flisat bord, købte jeg alligevel straks et, da det er som skabt til formålet. Det kunne jo bruges til hverdag også, hvor pap-stativet havde været noget jeg måtte stille væk, når ikke vi brugte det. Jeg er, som i kan se på billedet herunder, bestemt ikke den eneste, der har fået den ide :-).


Oprindeligt havde jeg trægulv, så ville det blive vådt eller meget beskidt, forgik vores eksperimenter i køkkenet på fliserne. Nu har jeg fliser over det hele, så det er lettere at gøre rent.

I sansekassen kan du bruge alt som stimulerer sanserne og som kan udforskes, men som du har brug for at afgrænse. Jeg startede op med legedej, men snart eksperimenterede vi med ris, bønner, pastaskruer, kastanjer og sne. Her er et par fotos fra nogle af vores tidligere eksperimenter og former for sansekasser.

Sne har i sansekassen har altid været en succes. Vi fylder kassen med sne, og finder tallerkner og andre ting fra legekøkkenet frem, så der kan leges med det som om det er en sandkasse. Vi har også haft plasticdyr, som vi gemte i sneen og derefter gravede frem igen, som vi kunne lave små huler til, og vi har lavet små snemænd og snebolde.
Ved at tage sneen ind, kan børnene lege med den uden vanter på. De får lov at mærke kulden, sætte ord på, og de kan mærke hvordan sneen smelter til vand i hænderne på dem. De kan eksperimentere med hvordan den reagerer, og efterhånden som sneen bliver varmere og begynder at smelte I kassen, bliver den tungere, bunken bliver mindre og sneen opfører sig lidt anderledes. De kan høre, hvordan vi kan få sneen til at knage, det gør ikke noget hvis de smager på den, kort sagt bliver de fleste sanser stimuleret. Derudover er der ingen tidsgrønser på, som der naturligt er udenfor i frostvejr, da børnene ikke fryser, selvom fingrene bliver kolde og tøjet måske bliver lidt vådt. Mangler du ideer til sansekasser, kan du eventuelt søge på sensory bin på Pinterest, så kommer der en million ideer frem.

At få sanserne stimuleret er netop et af formålene, det ligger vel i ordet sansekasse. Børn lærer godt ved at sanserne stimuleres, fordi de dermed kan føle, mærke og prøve på egen krop, så at sige. Med en sansekasse udforsker du læreplansområdet krop, sanser og bevægelse. Når børnene leger med tingene i kassen, får de også øvet deres finmotorik, som går ind under selvsamme tema.
En spændende ting ved sansekasser er også, at de kan indbyde til det, man på engelsk kalder open-ended play. Altså leg, der ikke har et bestemt mål, men i stedet indbyder barnet til at udforske, undersøge og være kreativ.

I tilfældet med sansekassen med sne er vi afgjort omkring temaet natur, udeliv og science, men science i sig selv handler også om at finde sammenhænge, måle og veje. Man kan også vælge at introducere kassen med et specielt læringsformål, og efter at have introduceret det til børnene og hjulpet dem på vej, lade dem selv tage over og bare eksperimentere I den retning de selv føler for.
Omkring sansekassen sætter vi i fællesskab ord på det børnene oplever og opfordrer dem til at tale om det. De ældre børn vil måske stille spørgsmål. Sprog og kommunikationstemaet er herved naturligt dækket ind.
Alle børnene opfordres til at deltage i fællesskabet, undersøge og bidrage med deres egne ideer. Herigennem får vi dækket de sidste tre temaer omkring fællesskaber, social udvikling og alsidig personlig udvikling.

Jeg håber, du har fået lyst til at eksperimentere lidt med sansekasser. Hvis du tager dine forholdsregler i forhold til underlag og rengøring – også eventuelt af børnene bagefter, for noget af det kan grise lidt meget 🙂 – er det en oplevelse, som jeg er sikker på, at både du og børnene vil synes er sjov.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *